Praktik & Mentor
Borgere på sygedagpenge, jobafklaringsforløb, kontanthjælp, uddannelseshjælp, ledighedsydelse samt ressourceforløb, som har brug for ekstra støtte til at komme tilbage på arbejdsmarkedet.
Care besidder et solidt sundhedsfagligt fundament, og tilbyder i samarbejde med ”Samarbejde i Bevægelse” en helhedsorienteret indsats, der går på tværs af sundheds-, beskæftigelses- og socialsektor. Med skræddersyede forløb, hvor fokus er rettet mod hjælp-til-selvhjælp, afklares og udvikles borgerens fysiske, psykiske og sociale kompetencer med henblik på at fastholde eller sikre borgeren varigt fodfæste på arbejdsmarkedet.
Målet er at bringe borgere fra offentlig forsørgelse til selvforsørgelse og varig beskæftigelse, uanset om formålet med indsatsen er at afklare eller opkvalificere borgeren til beskæftigelse.
- Jobkonsulenten gennemfører en opstartssamtale mellem beskæftigelsesrettet jobkonsulent og borger, hvor der afdækkes:
- Fysiske ressourcer og barrierer i forhold til beskæftigelse eller uddannelse
- Personlige kompetencer, realkompetencer, sociale kompetencer og netværk
- Tidligere beskæftigelse
- Plan for tilbagevenden til arbejdsmarkedet eller uddannelse
- Evt. skånehensyn
- Jobkonsulenten gennemfører jobrettede individuelle samtaler med vejledning og rådgivning om jobsøgning, CV, ansøgninger, jobsamtaler og jobåbninger samt praktikforløb
- Individuelle beskæftigelsesrettede motiverende samtaler
- Oplysnings- og motivationsarbejdet er særligt vigtigt fra begyndelsen af forløbet. Til dels for at øge motivationen til ændring af den beskæftigelsesmæssige situation samt for at styrke beslutningen om at sætte handling bag.
- Den indledende samtale er af stor betydning, da den øger fastholdelse (compliance) og effekt af forløbet. Her er det vores opgave at skabe betingelserne for, at borgerens egen motivation og forpligtelse for forandring forstærkes.
- Etablering af praktik, jobprøvning mm.
- Ugentlige individuelle samtaler med opfølgning og evaluering af praktikforløb
- Jobkonsulenten formidler konkrete jobordrer, og er løbende opmærksom på jobåbninger generelt, herunder opsøgende arbejde ift. praktikpladser, arbejdsprøvning mm.
- Udfører driftssikkert arbejde med administrative opgaver herunder håndtering af blanketter, registrering i fagsystemer mv.
- Tematiserede undervisningsforløb og workshops for mindre hold af jobparate med forskellige arbejdsmarkedsrettede temaer, der kan styrke de lediges jobsøgning, netværk, muligheder på arbejdsmarkedet, smertehåndtering og selvindsigt mv.
- Jobkonsulenten er i løbende dialog med borgeren for at tage hånd om den enkelte.
- Under forløbet er der mulighed for at understøtte med forskellige beskæftigelsesfremmende indsatser; psykoterapeut, fysioterapeut, zoneterapeut, diætist m.m. Dette aftales individuelt med sagsbehandleren og er indeholdt i prisen.
- Afsluttende status omhandlende forløbet, deltagelse, evt. barrierer og vurdering af borgerens ressourcer i forhold til at genindtræde på arbejdsmarkedet samt evt. anbefalinger til fremadrettede tiltag.
- Individuelle beskæftigelsesrettede motiverende samtaler
Når vi arbejder med mennesker i en beskæftigelsesrettet kontekst, er det væsentligt, at de oplever at blive mødt med udgangspunkt i, og med respekt for, deres situation og livsbillede. Ud fra denne erfaring og viden, bygger vores tænkning og indsatsmodel bl.a. på følgende fire tilgange og metoder:
- Den Motiverende Samtale
- Empowerment
- Kognitiv Coaching
- Gruppedynamik - Fællesskab, Inklusion og Nærvær
Borgeren henvises til et 16-20 ugers forløb, med 4-8 ugers opstart, udredning, kompetenceoptimering og praktikplacering og herefter 12 ugers praktik.
Indsatsen indeholder følgende:
- Ugentlige individuelle samtaler
- 4-6 ugers forberedende og optimerende praktikforberedelse og 12 ugers praktik
- Individuelt træningsprogram og kostplan
- Fri træning, samt adgang til alle centerets ugentlige hold
- Løbende personlig støtte og coachende samtaler i forhold til motivation, udfordringer og fremskrid